Kelebihan Bulan Zulhijjah

Ustaz nak berkongsi ringkas mengenai kelebihan bulan Zulhijjah. Ayuh 😀 

Bulan Zulhijjah merupakan salah satu bulan yang sangat istimewa dalam kalendar Islam. Bulan ini adalah bulan ke-12 dalam kalendar Hijriah dan mempunyai banyak kelebihan serta keistimewaan yang diberikan oleh Allah SWT kepada umat Islam. Berikut adalah beberapa kelebihan utama bulan Zulhijjah: 

1. Bulan Haji
Zulhijjah dikenali sebagai bulan haji kerana pada bulan inilah umat Islam dari seluruh dunia menunaikan ibadah haji di Mekah. Ibadah haji adalah rukun Islam yang kelima dan merupakan ibadah yang sangat mulia. Setiap Muslim yang mampu dari segi fizikal dan kewangan diwajibkan menunaikan haji sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Allah SWT berfirman dalam Al-Quran:> “Dan serukanlah kepada manusia untuk mengerjakan haji, niscaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki dan mengendarai unta yang kurus yang datang dari segenap penjuru yang jauh.” (Surah Al-Hajj, 22:27)
>
2. Hari Arafah

Hari Arafah, iaitu pada 9 Zulhijjah, adalah salah satu hari yang paling mulia dalam Islam. Pada hari ini, para jemaah haji berkumpul di Padang Arafah untuk berwukuf, yang merupakan kemuncak ibadah haji. Bagi umat Islam yang tidak menunaikan haji, disunatkan untuk berpuasa pada hari ini. Rasulullah SAW bersabda:> “Puasa hari Arafah, aku berharap kepada Allah agar menghapuskan dosa setahun sebelumnya dan setahun sesudahnya.” (Hadis Riwayat Muslim)


3. Hari Raya Aidiladha
10 Zulhijjah adalah Hari Raya Aidiladha, juga dikenali sebagai Hari Raya Haji. Hari ini disambut dengan meriah oleh umat Islam seluruh dunia dengan solat sunat Aidiladha dan penyembelihan korban. Penyembelihan korban mengingatkan kita kepada peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dan anaknya Nabi Ismail a.s. Allah SWT berfirman dalam Al-Quran:> “Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu nikmat yang banyak. Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah.” (Surah Al-Kauthar, 108:1-2)

4. Amalan 10 Hari Pertama Zulhijjah

Sepuluh hari pertama bulan Zulhijjah dianggap sebagai hari-hari yang sangat berkat. Nabi Muhammad SAW bersabda:> “Tiada hari-hari yang amal soleh padanya lebih dicintai Allah selain daripada hari-hari ini (sepuluh hari pertama Zulhijjah).” (Hadis Riwayat Bukhari)
> Umat Islam digalakkan memperbanyakkan amal ibadah seperti solat sunat, puasa, sedekah, dan membaca Al-Quran sepanjang tempoh ini.
5. Membina Ketakwaan dan Keinsafan

Bulan Zulhijjah memberikan peluang kepada umat Islam untuk meningkatkan ketakwaan dan keinsafan. Ibadah yang dilakukan pada bulan ini, sama ada ibadah haji, puasa, korban, atau amalan soleh yang lain, semua itu mendekatkan diri kita kepada Allah SWT. Ia juga mengingatkan kita tentang kepentingan pengorbanan, kesabaran, dan ketaatan kepada perintah Allah. Allah SWT berfirman:> “Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keredhaan) Allah, tetapi ketakwaan dari kamulah yang dapat mencapainya…” (Surah Al-Hajj, 22:37)

Kesimpulan

Bulan Zulhijjah adalah bulan yang penuh dengan rahmat dan keberkatan. Ia menawarkan peluang yang besar untuk umat Islam meningkatkan ibadah dan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Marilah kita sama-sama mengambil kesempatan ini untuk memperbanyakkan amal soleh dan memohon keampunan daripada Allah, agar kita mendapat keredhaan-Nya di dunia dan akhirat. Semoga kita semua mendapat manfaat dan keberkatan daripada bulan Zulhijjah ini. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *