Sistem Pendidikan

Sistem Pendidikan di MATIZ

Maahad ini menggunakan kaedah Panipati iaitu salah satu kaedah daripada guru kami yang mulia Maulana Qari Yassin hafizahullahu taโ€™ala dari Jamiaโ€™h Darul Quran, Faisalabad,P akistan dalam menghafaz al-Quranul Karim dan shahadah iaitu mengulang al-Quran.

Sasaran untuk pelajar-pelajar ini menghafaz al-Quran adalah selama 3 tahun sahaja dan 2 tahun untuk mengambil Shahadah Hafiz al-Quran.

Seterusnya , pelajar juga akan dikurniakan Sanad Al-Quran yang mutawatir daripada al-Fadhil Ustaz & Shahadah Hafiz al-Quran daripada negara Pakistan. Pelajar juga diwajibkan mengambil Shahadah apabila selesai tamat hafazan 30 juzuk disini bagi memantapkan hafazan mereka.

Sekiranya pelajar tersebut sudah mencapai tahap 10 juzuk maka akan dikenakan ujian Ithbat Hafazan anjuran (PITAS) termasuklah pelajar Shahadah dalam setahun ITHBAT yang dijalankan sebanyak 3 kali.

Sijil Tahfiz

Apabila pelajar sudah menamatkan khatam hafazan sebanyak 30 Juzuk maka pelajar akan dikurniakan sijil khatam hafazan daripada pihak Madrasah. Selain itu , apabila pelajar selesai tamat Shahadah maka Madrasah akan melaksanakan sebuah Majlis dikenali sebagai Majlis Dastarbandi (Majlis Mengikat Serban) seperti konvokesyen.

Pihak Madrasah juga akan menjemput ulamaโ€™ besar daripada Pakistan iaitu Maulana Qari Yassin & Mufti Jamilurrahman untuk mengambil imtihan (peperiksaan akhir) Shahadah yakni akan ditebuk sebanyak 4 soalan daripada mereka . Sekiranya salah satu tebuk tersebut didapati gagal maka pelajar terpaksa mengulangi hafalan tersebut untuk tahun yang akan datang kerana Majlis Dastarbandi hanya dilaksanakan setahun sekali sahaja.

  1. Pelajar Hafiz yang berjaya akan dikurniakan sijil Shahadah Hafiz al-Quran , sijil hafiz daripada JAIS , PITAS dan Shahadah daripada Wifaqul Madaris Arabiyah Pakistan .
  2. Pelajar Hafiz yang cemerlang dalam SPM juga berpeluang untuk menyambung pelajaran khususnya di IPTA,IPTS,Kolej Swasta mahu pun Universiti dalam apa jua pelbagai bidang ilmu yang diminati . Sekiranya pelajar tersebut tidak minat untuk mengambil SPM pelajar itu boleh mengambil bidang Alim (KITAB) selama 8 tahun sama ada di Madrasatul Quran Kubang Bujuk,Terengganu , Madrasah Tahfiz Mifathul Ulum,Sri Petaling , Madrasah Mazahirul Ulum , Bukit Choras,Kedah , Madrasatul Quran Sinaran Baru,Johor Bharu , Darul Ulum Ar-Rahimiyyah,Jitra ,atau mana-mana sahaja seperti di Temboro,Indonesia , India atau Pakistan .
  3. Pelajar Hafiz juga berpeluang untuk menyambung ijazah sarjana/Master/PhD di luar negara seperti Mesir , Moroko , Yaman atau Jordan.

Khatam Hafazan
Ithbat Hafazan (Pitas)

Pelajar wajib Khatam Hafazan
Ithbat Hafazan (Pitas)10 Juzuk 3 Kali dalam masa 3 tahun

Shahadah Hafiz (2 Tahun)

Pelajar berpeluang menyambung pembelajaran di KUIS/UNISEL/SPM

Pengajian Ijazah/Master

Melanjut pengajian peringkat tertinggi di universiti, kolej, IPTA, IPTAS atau Pengajian Alim.